

### **VII Scientific and Technological Conference**

## IT/OT in Rail Transport 2025

Warsaw, April 14-16, 2025

conference materials



Polish Association of Transport Engineers & Technicians



#### HONORARY PATRONAGE

Ministry of Infrastructure Marshal of the Mazowieckie Voivodeship Office of Rail Transport (UTK) Centre for EU Transport Projects (CUPT)\* PKP Polskie Koleje Państwowe SA\* PKP Polskie Linie Kolejowe SA

#### SUBSTANTIVE PATRONAGE\_\_\_\_\_

#### SCIENTIFIC AND PROGRAMME BOARD

#### Ph.D. Jacek Paś

Head of the Scientific and Programme Board Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP) President

#### Ph.D. Ignacy Góra

Polish Office of Rail Transport (UTK) President

#### prof. D.Sc. Ph.D. Andrzej Szarata

Cracow University of Technology JM Rector of the Cracow University of Technology

#### prof. D.Sc. Ph.D. Marianna Jacyna

Warsaw University of Technology, Faculty of Transport Dean of WUT Faculty of Transport

#### D.Sc. Ph.D. Andrzej Massel

Railway Research Institute (IK) Director of the Railway Research Institute

#### D.Sc. Ph.D. Marek Pawlik, prof. IK

Railway Research Institute (IK) Vice-Director of Railway Research Institute, Head of Interoperability Division,

#### D.Sc. Ph.D. Andrzej Toruń, prof. IK

Railway Research Institute, Railway Traffic Control and Telecom Department Head of the Department

#### Ph.D. Marek Sumiła

Railway Research Institute, Signalling and Telecommunication Laboratory Head of the Laboratory

#### Ph.D. Maciej Kaczorek

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP) Head of the National Railway Committee SITK RP

#### Ph.D. Piotr Wulgaris

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP) President of SITK RP Branch Gdansk

#### Ph.D. Mariusz Buława

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP) Head of the National Cybersecurity Committee SITK RP

#### **Bartosz Antkowiak**

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP) SITK RP Branch Bydgoszcz, High Speed Railway Committee SITK RP

#### ORGANIZING COMMITTEE

#### Ph.D. Wawrzyniec Wychowański

Head of the Organizing Committee Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board General Secretary

#### Dorota Adamska

Railway Research Institute Deputy Head of the Management office

#### **Paweł Gradowski**

Railway Research Institute Head of the SITK association in Railway Research Institute

#### Roman Góralski

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board Head of the Communications Department

#### Ewa Wojdyńska

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board ITOT2025 Project Manager

#### Hanna Szary

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board Head of the Conference and Experimental Development Department

#### Katarzyna Gawlik-Tarnowska

Polish Association of Transport Engineers and Technicians SITK RP Warsaw Branch, Head of National information and promotion committee SITK RP

#### Katarzyna Kucharek

Polish Association of Transport Engineers and Technicians SITK RP Warsaw Branch, National information and promotion committee SITK RP

#### Jacek Poniewierski

Polish Association of Transport Engineers and Technicians SITK RP Warsaw Branch, National information and promotion committee SITK RP

#### Wiesława Barańska

Polish Association of Transport Engineers and Technicians SITK RP Warsaw Branch, Railway National Committee SITK RP

#### MAIN CONFERENCE OBJECTIVES

Crucial topics of the IT/OT in Rail Transport 2025 conference:

- Digital railway systems;
- Train traffic control and train traffic management process automation;
- Cybersecurity of the railway system;
- Agglomeration, Urban and Light Rail Transport systems,
- Railway Infrastructure;
- Infrastruktura systemu kolejowego;
- Rolling stock;
- Train to ground transmission system
- \_

The main objectives of the ITOT 2025 conference Warsaw are listed below:

- Knowledge building about the relationship between IT systems and OT systems for both infrastructure and rolling stock;
- Discussion of the latest solutions and presentation of current trends in the field of automation of the control and traffic management process of rail vehicles;
- Description of the risk for digital systems dedicated to rail transport, which is generated by cyberspace;
- Presentation of potential and discussion of implemented actions to ensure railway cybersecurity;
- Presentation of development directions in the area of design, construction, implementation and operation of digital systems intended for the railway industry;
- Construction of a platform for the presentation of technical knowledge and experience in the implementation of IT systems on the railway and the technical, organizational and legal conditions of this process;
- Discussion of the elements of a unified strategy for the development of railway transport in Poland, with particular emphasis on the systemic connection of regional transport (intercity) with agglomeration rail transport in a holistic approach (End to End services from the passenger's perspective);
- Organization of space for the exchange of technical knowledge and experience between domestic and foreign companies and the scientific community;

 Tightening cooperation between science and industry, understood as supporting the commercialization of scientific works and exchange of views on the education of engineering staff due to the dynamic development of rail transport in Poland.

#### CONFERENCE MATERIALS

Presentations should be sent to the organizers by 07.04.2025 EOD

#### PARTICIPATION CONDITIONS

The condition for participation in the conference is to send a completed participation card and a payment to the below presented bank account of the Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP Zarząd Krajowy).

#### Bank account number for participation payments: PL 89 1160 2202 0000 0005 8671 8834

The cost of participation in the conference includes all costs of the participant's participation, including participation in the gala and friendly dinner and participation in the technical trip on the third day of the conference.

#### **Conference participation cost:**

<b>3000,00 PLN NET</b> + 23% VAT	whole conference participation, with self-accommodation
<b>1800,00 PLN NET</b> + 23% VAT	self-accommodation and participation in one selected day of the conference with the diner included in

Reduced conference participation cost dedicated to the:

- Members of Polish Association of Transport Engineers and Technicians;
- Scientific and teaching staff from specialized universities;
- Students from specialized universities;

is agreed at the level of:

2000,00 PLN NET + 23% VAT	whole confe	rence participation,

with self-accommodation

1300,00 PLN NET + 23% VAT

self-accommodation and participation in one selected day of the conference with the diner included in

Please highlight Your intention to take part in a technical trip together with the Conference participation card.

Any resignation from participation shall be sent to the following e-mail address: <u>itot2025@sitkrp.org.pl</u> by the 04.04.2025 r.

If You do not cancel your participation within the given deadline, no refund of participation costs will be possible.

#### INFORMATION / HELPDESK\_\_\_\_\_

#### **Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board**

ul. Czackiego 3/5 00-043 Warszawa e-mail: <u>itot2025@sitkrp.org.pl</u>

Ewa Wojdyńska / HSR PL 2024 Project Manager Mobile: + 48 692 556 037

#### EN Language Conference Contact: SITK RP National Board

e-mail: itot2025@sitkrp.org.pl

Wawrzyniec Wychowański Mobile: + 48 505 787 221

#### GENERAL CONFERENCE SCHEDULE

#### 14.04.2025 MONDAY

Location:	Warszawski Dom Technika NOT
	Sala A, III piętro
	ul. Czackiego 3/5, 00-043 WARSAW, PL

#### CONFERENCE GUEST REGISTRATION [90 min] 10:00 - 11:30

#### PLENARY SESSION 11:30 – 13:00

- 11:30 11:35 Conference Guest Welcome [05 min]
- 11:35 11:45 Conference opening

#### Ph.D. Jacek Paś

Head of the Scientific and Programme Board, Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP) President

#### D.Sc. Ph.D. Andrzej Massel

Railway Research Institute (IK) Director of the Railway Research Institute

11:45 – 12:15 Conference opening speech

[45 min]

[90 min]

[10 min]

#### Ph.D. Ignacy Góra

Polish Office of Rail Transport (UTK) President

#### Piotr Malepszak

Ministry of Infrastructure Undersecretary of State at the Ministry of Infrastructure of Poland

#### Ph.D. Alan Beroud

International union of railways (UIC) UIC Chairman dr inż. Alan Beroud Polskie Koleje Państwowe SA (PKP SA) President of the Polskie Koleje Państwowe S.A

The Impact of Quantum Technologies on the Security of Critical Infrastructure

#### gen.bryg. Włodzimierz Nowak

Military University of Technology (WAT) Institute of Optoelectronics

12:15 – 13:00Honorary Guest, Co-organizer, Representatives and<br/>Conference Partners welcome speeches[30 min]

#### DISCUSSION PANEL 01 13:00 - 14:30

#### [90 min]

#### RAIL TRANSPORT SYSTEMS DEVELOPMENT IN POLAND AGGLOMERATION RAIL TRANSPORT IN THE POLISH RAILWAY SYSTEM MOBILITY AND AUTONOMOUS VEHICLES, CYBERSECURITY

- Moderator 1: Ph.D.. Jacek Paś Head of the Scientific and Programme Board, Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP) President
- Moderator 2: Ph.D. Wawrzyniec Wychowański Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP) General Secretary

#### 13:00 – 13:15 Discussion Panel opening speech 01 [15 min]

#### Katarzyna Strzegowska

Public Transport Authority in Warsaw (ZTM Warszawa) Director

13:15 – 13:30 Discussion Panel opening speech 02 [15 min]

#### prof. D.Sc. Ph.D. Andrzej Szarata

Cracow University of Technology JM Rector of the Cracow University of Technology

13:30 – 14:30 Discussion Panel 01 [60 min]

**Discussion Panel Participants:** 

1. Ph.D. Ignacy Góra Polish Office of Rail Transport (UTK) President

#### 2. Piotr Malepszak

Ministry of Infrastructure Undersecretary of State at the Ministry of Infrastructure of Poland

#### 3. Ph.D. Alan Beroud

International union of railways (UIC) UIC Chairman dr inż. Alan Beroud Polskie Koleje Państwowe SA (PKP SA) President of the Polskie Koleje Państwowe S.A

#### 4. prof. D.Sc. Ph.D. Andrzej Szarata

JM Rector of the Cracow University of Technology

#### 5. Katarzyna Strzegowska

Public Transport Authority in Warsaw (ZTM Warszawa) Director

#### prof. D.Sc. Ph.D. Marianna Jacyna 6.

Warsaw University of Technology Dean of Warsaw University of Technology Faculty of Transport Committee on Transport of the Polish Academy of Sciences Chairwoman

#### 7. Ph.D. Maciei Kaczorek PKP Polskie Linie Kolejowe SA Member of the Management Board

#### 8. Piotr Rachwalski

Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Member of the Management Board

LUNCH / NETWORKING 14:30 - 15:30

#### **DISCUSSION PANEL 02** 15:30 - 17:00

MOBILITY, AUTONOMOUS VEHICLES AND CYBERSECURITY IN RAIL TRANSPORT INFRASTRUCTURE SYSTEMS AND EQUIPMENT AT RAILWAY STATIONS AND LINES

- Moderator 1: D.Sc. Ph.D. Andrzej Massel Railway Research Institute (IK) Director of the Railway Research Institute
- Moderator 2: Ph.D. Mariusz Buława Polish Association of Transport Engineers and Technicians Head of Cybersecurity Committee SITK RP

Voestalpine Signalling Poland Sp z o.o. Managing Director, CEO

## [90 min]

[60 min]

Cracow University of Technology

#### 15:30 – 16:00 Discussion Panel opening speech

#### Ph.D. Mariusz Buława

Polish Association of Transport Engineers and Technicians Head of Cybersecurity Committee SITK RP

Voestalpine Signalling Poland Sp z o.o. Managing Director, CEO

16:00 – 17:00 Discussion Panel 02

**Discussion Panel Participants:** 

- 1. ALSTOM Representative
- 2. SIEMENS MOBILITY Representative
- 3. HITACHI Representative
- 4. KOMBUD GROUP Representative
- 5. AŻD Representative
- 6. Maximilian Veenstra BUREAU VERITAS GROUP Senior Manager New Markets Cybersecurity
- 7. Zuzanna Wieczorek TEKNISKA CEO
- 8. Marek Sokołowski Metro Warszawskie Sp. z o.o. Member of the Management Board

COFFEE BREAK / NETWORKING 17:00 – 17:30

DISCUSSION PANEL 03 17:30 - 19:00

MOBILITY, AUTONOMOUS VEHICLES AND CYBERSECURITY IN RAIL TRANSPORT RAIL VEHICLES AND ONBOARD SYSTEMS

[30 min]

[60 min]

[90 min]

[30 min]

Moderator 1: D.Sc. Ph.D. Marek Pawlik, prof. IK Railway Research Institute (IK) Vice-Director of Railway Research Institute, Head of Interoperability Division Moderator 2: Ph.D. Jakub Majewski Foundation "Pro Kolej" President of the Management Board **PKP Polskie Linie Kolejowe SA** Head of the Supervisory Board at the PKP Polskie Linie Kolejowe SA 17:30 - 17:45 Discussion Panel opening speech 01 [15 min] Maximilian Veenstra BURFAU VERITAS GROUP Senior Manager New Markets Cybersecurity 17:45 - 18:00 [15 min] Discussion Panel opening speech 01 D.Sc. Ph.D. Marek Pawlik, prof. IK Railway Research Institute (IK) Vice-Director of Railway Research Institute Head of Interoperability Division

18:00 – 19:00 Discussion Panel 03

#### **Discussion Panel Participants**

- 1. PESA Bydgoszcz Representative
- 2. ALSTOM Representativel
- 3. Siemens Mobility Representative
- 4. HITACHI Representative
- 5. STADLER Representative
- 6. NEWAG Representative
- 7. HYUNDAI ROTEM Representative

## CONCLUSION OF THE FIRST DAY OF CONFERENCE 19:15 – 19:30

[15 min]

[60 min]

## GALA DINNER / NETWORKING 20:00 – last guests ... :-)

Location: InFormal Kitchen PI. Małachowskiego 2 Entrance from Traugutta Street

>>> END OF THE 1ST DAY OF THE CONFERENCE IT/OT2025

#### 15.04.2025 TUESDAY

Location:

Warszawski Dom Technika NOT Sala A, III piętro ul. Czackiego 3/5, 00-043 WARSAW, PL

## SESSION WITH PRESENTATIONS 01 10:00 – 11:30

[90 min]

#### DIGITAL SOLUTIONS IN RAILWAY INFRASTRUCTURE CHALLENGES AND SOLUTIONS; NEEDS OF OPERATORS AND OPPORTUNITIES FOR THE INDUSTRY

- Moderator 1: Ph.D.. Jacek Paś Head of the Scientific and Programme Board, Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP) President
- Moderator 2: D.Sc. Ph.D. Andrzej Toruń, prof. IK Railway Research Institute (IK) Kierownik Zakładu Sterowania Ruchem i Teleinformatyki
- 10:00 10:15 Presentation 01 [15 min]
- 10:15 10:30 Presentation 02 [15 min]
- 10:30 10:45 Presentation 03 [15 min]
- 10:45 11:00 Presentation 04 [15 min]
- 11:00 11:15 Presentation 05 [15 min]
- 11:15 11:30 Presentation 06 [15 min]

COFFEE BREAK / NETWORKING	[30 min]
11:30 – 12:00	

#### INTERNAL USE ONLY

## SESSION WITH PRESENTATIONS 02 12:00 – 13:30

[90 min]

#### DIGITAL SOLUTIONS IN RAILWAY ROLLING STOCK CHALLENGES AND SOLUTIONS; NEEDS OF OPERATORS AND OPPORTUNITIES FOR THE INDUSTRY

- Moderator 1: D.Sc. Ph.D. Marek Pawlik, prof. IK Railway Research Institute (IK) Vice-Director of Railway Research Institute Head of Interoperability Division
- Moderator 2: Wojciech Dinges National Railway Section of SITK RP POLREGIO SA Vice-President of the Management Board
- 12:00 12:15 Presentation 01 [15 min] 12:15 - 12:30 Presentation 02 [15 min] 12:30 - 12:45Presentation 03 [15 min] 12:45 - 13:00Presentation 04 [15 min] 13:00 - 13:15 Presentation 05 [15 min] 13:15 - 13:30 Presentation 06 [15 min]

#### LUNCH / NETWORKING 13:30 – 14:30

#### SESSION WITH PRESENTATIONS 03 14:30 – 16:00

#### [90 min]

[60 min]

#### CHALLENGES OF AUTONOMOUS MOBILITY AND CYBERSECURITY IN DIGITAL SOLUTIONS FOR RAILWAY INFRASTRUCTURE AND ROLLING STOCK PART 1

Moderator 1: Ph.D. Wawrzyniec Wychowański Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP) General Secretary

[15 min]

[15 min]

[15 min]

[15 min]

[15 min]

[30 min]

[90 min]

#### Moderator 2: **Ph.D. Marek Sumiła** Railway Research Institute (IK) Head of Automations and Telecommunications Laboratory

- 14:30 14:45 Presentation 01
- 14:45 15:00 Presentation 02
- 15:00 15:15 Presentation 03
- 15:15 15:30 Presentation 04 [15 min]
- 15:30 15:45 Presentation 05
- 15:45 16:00 Presentation 06

#### COFFEE BREAK / NETWORKING 16:00 – 16:30

## SESSION WITH PRESENTATIONS 04 16:30 – 18:00

#### CHALLENGES OF AUTONOMOUS MOBILITY AND CYBERSECURITY IN DIGITAL SOLUTIONS FOR RAILWAY INFRASTRUCTURE AND ROLLING STOCK PART 2

Moderator 1:	<b>Ph.D. Jakub Majewski</b> Foundation "Pro Kolej" President of the Management Board	
	PKP Polskie Linie Kolejowe SA Head of the Supervisory Board at the PKP Polskie Linie K	Colejowe SA
Moderator 2:	<b>prof. dr hab. inż Ewa Niewiadomska-Szynkiewicz</b> NASK Dyrektor ds. naukowych NASK	
16:30 - 16:45	Presentation 01	[15 min]
16:45 – 17:00	Presentation 02	[15 min]

# 17:00 – 17:15 Presentation 03 [15 min] 17:15 – 17:30 Presentation 04 [15 min] 17:30 – 17:45 Presentation 05 [15 min] 17:45 – 18:00 Presentation 06 [15 min]

#### CONCLUSION OF THE FIRST DAY OF CONFERENCE [15 min] 18:00 – 18:15

## CASUAL FRIENDS DINNER / NETWORKING 19:00 – last guests ... :-)

Location: AIOLI WARSAW Cantine Bar Café Deli ul. Świętokrzyska 18, 00-052 WARSAW, PL

>>>

END OF THE 2ND DAY OF THE CONFERENCE IT/OT2025

#### 16.04.2025 WEDNESDAY

Location: INSTYTUT KOLEJNICTWA HQ, ul. Józefa Chłopickiego 50, 04-275 WARSZAWA http://www.ikolej.pl

## SESSION WITH PRESENTATIONS 01 09:30 – 10:30

[60 min]

CYBERSECURITY IN AGGLOMERATION RAIL TRANSPORT

- Moderator 1:
- Moderator 2:

09:30 - 09:45	Presentation 01	[15 min]
09:45 – 10:00	Presentation 02	[15 min]
10:00 – 10:15	Presentation 03	[15 min]
10:15 – 10:30	Presentation 04	[15 min]

#### COFFEE BREAK / NETWORKING 10:30 – 11:00

<b>EXPERT WORKSHOP / DISCUSSION PANEL</b>	[120 min]
11:00 – 13:00	

CYBERSECURITY IN AGGLOMERATION RAIL TRANSPORT

LUNCH / NETWORKING	
13:00 - 14:00	

[60 min]

[30 min]

TECHNICAL TRIP / NETWORKING 14:00 - ...

>>> END OF THE CONFERENCE IT/OT2025 <<<